Redigering og tematik

Konstrueres

Historier

ved

Natascha Bahn


Arbejdstitel: Gemmested for de Modige

Redigering og tematik

Jeg er pt i redigeringsfasen på første kladde og er stødt på en problematik, som de fleste forfattere burde være (men ikke altid er) opmærksomme på. Nemlig tematik.


I min første kladde døde en biperson, som man har fulgt tæt, og som på ingen måder fortjente det.


Hvorfor?

Fordi det giver en chok-effekt, som er med til at holde læseren på kanten af sofaen. Bare se ”Game of Thrones”. Den tv-serie smider om sig med chok og ikke altid af andre årsager end chokket for chokkets skyld.


Men noget føltes forkert. Jeg sad med et manuskript, som gav en følelse af modløshed og uretfærdighed. Er det det budskab, jeg vil give til mine læsere? For alle historier viderebringer et budskab eller en morale, uanset om det er hensigten eller ej. Det kan være godhed/ondskab, politisk retfærdighed, kamp for selvstændighed, følge dine drømme, whatever.


Jeg har vidst lige fra starten, at denne roman skulle viderebringe budskab (se afsnittet om stram struktur), men det var på ingen måde de budskaber, jeg sad tilbage med ved endt gennemlæsning.


Så i går omskrev jeg hele det sidste kapitel, så bipersonen ikke dør, og hvilken forskel det har gjort! Allerede nu, selvom jeg pt ikke er færdig med redigeringen, er romanen gået fra tematikken ”at leve med sorg” til tematikken ”mod” og ”håb”. En meget mere optimistisk og opløftende bog, hvilket var det, jeg gerne ville med den.


Så selvom jeg har måttet ofre et twist hen mod slutningen, så er manuskriptet så meget bedre og viderebringer de tematikker, jeg gerne vil.


Måske tv-producenterne bag ”Game of Thrones” skulle have overvejet det, inden de skød den sidste sæson…

Kontakt


Email: kontakt@nataschabahn.com

tlf: +45 61335867Historier konstrueres


© Copyright. All Rights Reserved.

Natascha Bahn


Aspirerende forfatter, der brænder for at udvikle og perfektionere det håndværk, det er at konstruere historier.


Leder også hjemmesiden Minimalt Aftryk

Støtter TEACHinnovation